![]() |
|
Kanopi için maske boya yerine decal kullanımı - Baskı Önizleme +- Hobimaket Forum (https://www.hobimaket.com) +-- Forum: GENEL (https://www.hobimaket.com/forumdisplay.php?fid=29) +--- Forum: Teknikler (https://www.hobimaket.com/forumdisplay.php?fid=32) +--- Konu Başlığı: Kanopi için maske boya yerine decal kullanımı (/showthread.php?tid=147) Sayfalar:
1
2
|
Kanopi için maske boya yerine decal kullanımı - ozgurkaya - 13-May-2026 Merhaba , Birkaç internet model sitesinde bu decal kullanımını gördüm. Benim için kabus olan bu maskeleme işleri ( 1/72 yapıyorum genelde) ciddi zaman alıyor ve genelde istediğim gibi olmuyor. Elimde şeffaf decal kağıdı var bu kağıtları yazıcıdan basıp kanopi için gerekli boyutlarında keserek kullanmayı düşünüyorum. Bu konuda herhangi bir tecrübesi olan var mı ? Bana gayet olur gibi geliyor. Şurada olur demiş bir modelci Plastic Modeler's Workshop: Painting with Decals: Canopy Frames and More Burada da göstermiş başka birisi. https://youtu.be/M4duYZox0qo?si=pOZmXaEon6LjNe6c Deneyen var mı? Teşekkürler RE: Kanopi için maske boya yerine decal kullanımı - Waldorf - 13-May-2026 Merhaba, Uygulamayı ve sonucu açıkça sevmedim. Halen klasik maske bandı seçeneği bana daha iyi bir seçenek gibi geldi. Maske bantları için aftermarket hazır kesilmiş maske bantları var. Yurtdışı satış yolları kapandığı için bulman ve çeşitlilik zor olabilir. Benim elimde masaüstü bir maske bandı kesici var. bu yüzden planını bulursam (ki şimdiye kadar bulamadım) maske bandımı kendim makinada kesebilirim. Ama bu şekilde decal kesip koymak pek kafama yatmadı.... decal basımı konusunda da biraz deneyim sahibiyim. Lazer / inkjet baskı ayrımı yapmamışsın. senin durumunda şeffaf olmasındansa beyaz kağıt daha iyi bir seçenek. şeffaf adı üstünde opasitesi zayıf olduğundan bulunduğu zemine göre renk değişecektir. Basıdan sonra bir de vernik uygulaması da yapacaksın.... videodaki uygulamada uygun kalınlıkta şeritler kesilmiş. sende direkt zemin basıp uygun kalınlıkta şeritler halinde kesersin. Bir diğer zorlukta burada ortaya çıkıyor. Muhtemelen 1mm lik belkide daha ince şeritleri sorunsuz düzgün şekilde, toparlanma yapmadan kesemek zor. Rengi tutturmak ayrı bir mesele. Senin ekrandan gördüğün renk ile baskıya gönderdiğin, baskıda sana çıkan renkler vs arasında fark olabilir... RE: Kanopi için maske boya yerine decal kullanımı - scalefront - 13-May-2026 Sıvı maske kullanabilirsiniz, ben maske bandı ve sıvı maske karışık kullanıyorum. Kenarları elastik maske bandı ile geçiyorum, diğer kısımları sıvı maske ile kaplıyorum, eğer alan çok küçükse (örneğin 1/72 F-4'ün ön camları gibi) kağıt maskeyi yapıştırıyorum, kürdan ile çerçevelerden geçerek iz yapıyor ve bıçak ile kesiyorum. Maskeleme çok can sıkıcı ama amecburi br adım. RE: Kanopi için maske boya yerine decal kullanımı - ozgurkaya - 13-May-2026 (13-May-2026, 12:23)scalefront yazdı: Sıvı maske kullanabilirsiniz, ben maske bandı ve sıvı maske karışık kullanıyorum. Kenarları elastik maske bandı ile geçiyorum, diğer kısımları sıvı maske ile kaplıyorum, eğer alan çok küçükse (örneğin 1/72 F-4'ün ön camları gibi) kağıt maskeyi yapıştırıyorum, kürdan ile çerçevelerden geçerek iz yapıyor ve bıçak ile kesiyorum. Maskeleme çok can sıkıcı ama amecburi br adım. Evet zaten söylediğiniz türlü tekniği kullanarak yapıyorum, hatta esnek maske bantları ince bantlar kullanıyorum, büyük ölçeklerde sorun çok olmuyor ama 1:72, hatta 1:144 olunca saçlarda azalma oluyor. Bu sebepten en sevdiğim F16 kanopisi . Ama şu decal işini bir deneyip buraya koyacağım. İçimde kalmasın.
RE: Kanopi için maske boya yerine decal kullanımı - volkan - 13-May-2026 Aluminyum folyo bant kullanmayı düşündün mü? Kanopiye yapıştırıp kürdanla köşelerden geçince iyi oturur. Sonrada sivri uçlu neşterle kesersin RE: Kanopi için maske boya yerine decal kullanımı - Korkut Varol - 13-May-2026 Alüminyum folyo kalın kaçabilir; ben Bare Metal Foil ile cam fitili boyamıştım, kanopiye de uygulanabilir. BMF bulunabilirse tabii 22 Ocak 2006: Ön ve arka cam lastikleri için Bare Metal Foil kullandım, siyaha boyadım. ![]() Folyoyu bıçakla trimleyince cam lastikleri oldu.
RE: Kanopi için maske boya yerine decal kullanımı - Waldorf - 13-May-2026 bfm iyi seçim de tabi korkut hocanın dediği gibi bulmak ayrı dert, mantıklı bir fiyata bulmak başka bir dert
RE: Kanopi için maske boya yerine decal kullanımı - ozgurkaya - 14-May-2026 (13-May-2026, 16:37)Korkut Varol yazdı: Alüminyum folyo kalın kaçabilir; ben Bare Metal Foil ile cam fitili boyamıştım, kanopiye de uygulanabilir. BMF bulunabilirse tabii BFM ilginç bir ürünmüş, bir şey daha öğrendim. Türkiye de satılmıyor, kesin iyi bir şeydir. Bir yurtdışı çıkışında araştırmak lazım. Korkut bey den daha çok şey öğreneceğiz anlaşılan. RE: Kanopi için maske boya yerine decal kullanımı - baki temel - 16-May-2026 kanopi maskelemek için parafilm diye bir malzeme var labolatory film diyede geçiyor labratuar tüplerinin ve mini kapların ağzını kapatmak için kullanılıyor. streç filmin bayağı elastik olanı gibi tarif edeyim konopinin üstüne kendinden yapışıyorben zamanında çok kullandım RE: Kanopi için maske boya yerine decal kullanımı - Waldorf - 17-May-2026 parafilm'i eski forumda çok duyuyordum. Maharetli bir ürün. Kum torbası yapan bile vardı. Ama kullanmak nasip olmadı. Bir ara almak aklımdaydı da unuttum. Denemek lazım. Edit: Abooov pahalıymış
|